Nye bøker


Mer >>
Flere nye bøker

Gå til "bokhandelen"

Aktuelt

La région se distingue au classement des Pavillons Bleus 2010 dévoilé de matin
www.midilibre.com

Les fantômes d’un réseau ferroviaire disparu
www.midilibre.com

Vous êtes 2 560 870 habitants en Languedoc-Roussillon : découvrez le nombre d'habitants ville par ville
www.midilibre.com

Les pin-up du midi
www.midilibre.com

Alerte orange sur le midi : les photos des internautes
www.midilibre.com

Geocaching i Norge
Google

 Follow olavtorvund on Twitter

Nyttige nettadresser

Regional turistkomité for Languedoc Roussillon
www.sunfrance.com

Guides du Midi
Turistinformasjon fra MidiLibre
www.guidesdumidi.com

Værmelding
www.meteofrance.com

L'info loisirs
Oppdatert oversikt over hva som skjer
www.idgo.fr

Regional informasjon
www.cr-languedocroussillon.fr

MidiLibre
Regionavis
www.midilibre.com

Languedoc-france.info
www.languedoc-france.info

Encyclopedia Britannica
www.britannica.com

ViaMichelin
Michelins nettjenester. Her finner du kart og guider for hele Europa og en del andre steder i verden.
www.viamichelin.co.uk

Handiplage
Informasjon om steder tilrettelagt for funksjonshemmede.
www.handiplage.fr

BlueFlag
Kvalitet på badestrender
www.blueflag.org

Regionalt kontor for hesteturisme
www.telr.net

La Region (Languedoc-Roussillon)
Informasjon fra regionen (administrasjonen) Languedoc-Roussi
www.laregion.fr

Qualité Sud de France !
Organisasjon som skal bygge opp "merkevaren" "Sud de France.
www.qualite-sudfrance.com

Exeptional sites in Languecoc
Lenker til steder verdt beske
www.sitesdexception.fr

Nye/oppdaterte sider

Velkommen til Languedoc-Roussillon

Denne delen av mitt nettsted er resultat av mine forsøk på å samle informasjon om "min" del av Frankrike. Som alltid er den viktigste grunnen til å gjøre slikt som dette at jeg lærer mye av det selv. Den som skriver lærer mye mer enn den som bare leser. Jeg deler mine notater med andre som måtte være interessert, selv om notatene kan være ufullstendige.

Det er et "never ending work in progress", men jeg har valgt å gjøre det tilgjengelig slik det nå er. Du vil finne ganske mange sider hvor det ikke er stort mer enn en overskrift. Det er en slags huskeliste for meg selv. Kanskje fant jeg en nettadresse som trengte et sted den kunne plasseres. Det er noe som er verdt å undersøke nærmere. Så blir noen av hullene fyllt etter hvert.

Languedoc Roussillon - Frankrike mellom Provence og Spania

Når man nevner Syd-Frankrike tenker de fleste på Provence og Côte d'Azur. Det var her den engelske overklassen likte å tilbringe vinteren, og her finner vi kjente feriebyer som Nice, Antibes, Cannes, St Tropez, osv. Hvis man vil vise hvor mye penger man har, eventuelt late som om man har penger å vise fram, drar man hit.

Administrativt kartAdministrativt kartReiser man lenger vest er landskapet mindre kjent, og det klinger kanskje ikke like romatisk som Provence i norske turistører. Men det er dette som har blitt min del av Frankrike, og det er denne delen av Frankrike dette skal handle om. Det er her man har flest soldager. Strendene er finere enn lenger øst, og de er ikke reservert hotellgjester. Det er mange strender på "Blue Flag" listen, som betyr at det er strender med rent vann og gode faciliteter.

Holder man seg til det formelle, så består regionen Languedoc Roussillon av de fem departementene Gard, Herault, Lozere, Aude og Pyrenees-Orientales. Men som besøkende bryr man seg ikke om administrative grenser, så det vil ikke jeg heller gjøre. Languedoc Roussillon er utgangspunktet, men jeg inkluderer også en del omkringliggende herligheter som er verd å besøke hvis man først er på de kanter. Dette gjelder først og fremst departementene Aveyron, Tarn og Bouches du Rhône, samt enkelte byer steder øst for Rhônen, hvilket vil si Provence.

Den som vil få et førsteinntrykk av et område bør se på terrenget. Languedoc Roussillon er avgrenset av tre fjellområder og havet og preget av en av Europas store elver, Rhônen - som får hjelp av en del andre elver. Hele området er som et amfi mellom fjellene og havet. Det er store variasjoner. Området rundt Montpellier skal være det raskest voksende område i Europa. Her er det stor dynamikk og økende befolkning. Mot havet er landskapet flatt, mens det stiger mot fjellene inne i landet. Som kontrast er departementet Lozere det departement i Frankrike som har høyest gjennomsnittshøyde over havet og tynnest befolket av alle.

I øst - der Provence begynner - er Alpene. I nord-vest er Massif Central. Denne delen av Massif Central er Les Cevennes. I syd-vest er Pyreeneene, som er grensen mot Spania.

Topografien har noen meteorologiske effekter som fastboende og turister ikke alltid setter pris på. Rhônedalen er en korridor som åpner for transport, men også for vind. Alpene stenger for kalde vintervinder fra Nord. Det var det milde vinterklimaet som lokket de første turistene til Nice og områdene omkring. Vinden kan få god fart gjennom Rhônedalen vinterstid, og de er en kald vind - Mistralvinden. Denne vinden har en tendens til å følge fjellet i øst og er derfor gjerne betydelig sterkere nærmere Marseille enn den er ved Montpellier.

Gjennom korridoren mellom Massif Central og Pyreneene kommer vind fra Atlanterhavet. Ser vi på topografien i denne korridoren, da ser vi at den har form som en trakt. Den er vid mot Atlanterhavet og smalner inn. Den er på sitt trangeste ved Carcassonne – det er ikke tilfeldig at denne byen ble bygget akkurat her. I dette området kan vinden få god fart når luften presser på fra Atlanterhavet. Mellom Beziers og Narbonne kan det blåse kraftig fra land, og det er store advarselskilt som forteller om fare for kraftig sidevind langs motorveien i dette området.

Utover høsten vil kjølig og fuktig luft fra Atlanterhavet møte varmere luft fra det sydlige Middelhavet. Middelhavsvinden presser Atlanterhavsluften nordover mot fjellene. Da blir det som på Vestlandet i Norge: Luften presses opp når den møter fjellene, den kjøles ned og kan ikke lenger holde på fuktigheten. Og fuktigheten slippes som regn. Det kan regne kraftig inn mot fjellene om høsten. Jeg har inntrykk av at grunnen drenerer ganske dårlig slik at det fort blir oversvømmelser. Ute ved kysten får vi heldigvis ikke så mye av dette regnet, selv om vi ikke slipper helt fri. Men det merkes på vannføringen i elvene når det flommer lenger inne.

I gammel tid gikk trafikken mellom øst og vest - fra Italia til Spania og videre til Atlanterhavet. Alpene er ikke lette å passere. Så romerne og mange etter dem har valgt å følge kysten langs roten av Alpene, og så svinge nordover gjennom Rhônedalen. Det er ikke så fremkommelig lenger vest heller. Massif Central er et forrevet og ganske ufremkommelig fjellmassiv. Så også de som kom fra vest valgte gjerne Rhôndalen som korridor nordover.

Tar vi en avstikker videre vestover ser vi at Pyreneee er en barriere mellom Frankrike og Spania. Det er ikke lett å kysse dette fjellet heller. Derfor har kommunikajsonen mellom Spania og resten av Europa gått langs kysten i den østlige og vestlige ende av Pyreneene. Så mye av trafikken fra Spania har krysset grensen i østenden av Pyreneene, og har derfra fortsatt gjennom Roussillon, Languedoc og opp Rhôndalen. Området har på godt og vondt alltid vært et viktig veikryss.

Som besøkende vil man sette pris på gamle romerske bygg, fra den tiden dette var et viktig område i romerriket. Vi har den fantastiske aquadukten Pont du Gard, stadionanleggene i Nimes og Arles, teatrene i Nimes, Arles og Orange. Mens Collosseum i Roma er en ruin er stadionanleggene her fortsatt i god stand og i bruk til konserter, tyrefekting (både spansk og camargesisk), og mye annet. Fra litt nyere historie finner man pavens slott i Avignon i nordøst og den fantastiske befestede byen Carcassonne i vest.

Den litt mindre hyggelige siden ved dette er at A9, som er hovedveien mellom Sentral- og Nordeuropa og Barcelona og videre nedover i Spania, er en sterkt trafikert motorvei med stor trailertrafikk.

Rhônen setter også, sammen med elvene Herault, Vidourle, Aude, Orb og Tech sitt preg på landskapet. Slettelandet mot sjøen, med alle sine laguner (etangs) er et resultat av hva Rhônen og andre elver har fraktet med seg og lagt igjen. Landskapet er stadig i forandring. Hvis man skal tro Wikipeadia frakter Rhônen med seg 20 mill tonn løsmasse pr år. Det skulle tilsvare drøyt 5.000 lastebiler pr dag. Rhône-deltaet utgjør det store våtmarksområdet Camargue. Som de fleste våtmarksområder er det et eldorado for fugleelskere. Område har også en spesiell kultur med i alle fall halvville hester og okser.

Langs sjøen er det nesten sammenhengende sandstrand fra Provence til Pyreneene.

Neste side: Historiens to viktigste veikryss? Neste side:

Forrige side: Forrige side: Blogg