Frederik Stang

Frederik Stangs gt går fra Drammensveien til Frognerveien, og krysser Bygdøy Alle ved Gimle kino. Gaten fikk sitt navn i 1891, og er oppkalt etter statsminister Frederik Stang. Frederik Stang var Norges første statsminister. Han var også en periode universitetslektor ved Universitetet i Oslo.

Frederik Stang drev en vellykket sakfører (advokat) forretning. For det han tjente på denne virksomheten, kjøpte han i 1844 den eiendom hvor Røde Kors Klinikk (som ikke lenger drives som sykehus) ligger. Men om Frederik Stang hadde en en stor karriere både som sakfører og som politiker, så var han visstnok en ensom mann uten nære venner.

De fleste klarer ikke å skrive Frederik Stang rikgtig. De skriver Fredrik i stedet for Frederik. Ikke en gang på kartet, hentet fra eller i har de klart å skrive navnet riktig. Faktisk var navnet til og med feilskrevet på et av gateskiltene en periode, men det er rettet opp. Gaten er altså oppkalt etter Frederik Stang den eldre. Fredrik Stang, den yngre, var sønne-sønn av Frederik Stang, og er nok mest kjent for sitt juridiske forfatterskap. Fredrik Stang drev det ikke så langt i politikken som sin farfar - han ble aldri mer enn justisminister. Men Fredrik Stang er en av de som har hatt størst innflytelse på norsk rettstenkning i dette århundret.

Se Kart