C-dur

{short description of image} G-dur Bottleneck / slide - Open D {short description of image}

Den siste tonearten vi skal se nærmere på er C-dur. Grunnakkordene er C, C7, F7 og G7.

C C Rider

   

C-dur er populær blant gitarister som spiller alternerende bass, og som gjerne har en litt «rag-aktig» rytme. Mississippi John Hurt, Rev. Gary Davis, Big Bill Broonzy, Blind Boy Fuller og Blind Blake har spilt inn mange låter i C-dur i denne spillestilen.

Mer om blues fingerspill

Mississippi John Hurt
Hvis du vil lære mer om blues fingerspill med alternerende bass, er Mississippi John Hurt en artist å begynne med.


Cocaine Blues - vers

 

Cocaine Blues - break

 
Cocaine Blues - vers + break  

«Cocaine Blues» er et typisk Rev. Gary Davis arrangement i C-dur. Også denne har 8 takter, men følger egentlig ikke noe standard skjema. Jeg har denne gangen valgt å skrive både verset og et mellomspill. Legg merke til akkordene i takt 1 til 3 i mellomspillet. Her går du fra C til E til F. Denne overgangen er ikke enkel, men den låter godt. Legg også merke til at du skifter til 5/4-takt i takt 4, for så å gå tilbake til 4/4 i takt 5.

  Blues Rag i C

Her har vi igjen et eksempel på den akkordprogresjonen vi så på i G-dur i «She's Funny That Way», se foran s. <89>, men denne gangen i C-dur. Det finnes en rekke versjoner av dette temaet. Hør f.eks. på Blind Blakes «West Coast Blues», «Wabash Rag» og

«Skoodle Loo Doo». Videre Big Bill Broonzys «Skoodle Do Do» og Blind Willie McTells «Georgia Rag». Arlo Guthries «Alice's Restaurant», som var ganske populær for noen år siden, bygger på denne akkordprogresjonen i C-dur.

Diddie Has Something There
   

Vi slutter av denne delen med en låt basert på et av de mest kjente C-dur-temaene. Dette arrangementet er basert på Blind Boy Fullers «You've got something there». Denne sangen var så populær at han spilte den inn 20–30 ganger med forskjellig tekst. Den kanskje mest kjente versjonen av dette temaet er Blind Blakes «Diddie Wa Diddie», som i de senere år blant annet er spilt inn av Ry Cooder og Leon Redbone. Du vil også finne temaet i Big Bill Broonzys «Shuffle Rag», «Long Tall Mama» og «Guitar Shuffle». Også i Blind Lemon Jeffersons «Black Horse Blues» vil du kjenne igjen dette temaet. «Black Horse Blues» er Blind Lemon Jeffersons versjon av «Pony Blues» som vi tidligere har sett på i E-dur. True Fire har en leksjon om Diddie Wa Diddie tilgjengelig på nettet.

Blues-Rag

Hvis du vil lære mer om blues-rag spillestil, vil jeg anbefale å arbeide videre med noe av det som er nevnt nedenfor. Rekkefølgen er ikke helt tilfeldig, men det er selvsagt heller ikke noe du bør følge slavisk. Selv om Mississippi John Hurt ikke kan inkluderes her, representerer han en innfallsport til den grunnleggende spilleteknikken. Og han er ikke fullt så vanskelig som de jeg nå vil nevne.

Big Bill Broonzy er en artist du kan starte med nesten uansett hvilken blues spillestil du er interessert i. Dette er en bok/CD presentert av Woody Mann, hvor et representativt utvalg av Big Bill Broonzys låter gjennomgås i detalj.

Foretrekker du video, er dette et alternativ. (Men husk at videoformatet i USA er et annet enn i Europa, så bestill fra Musicroom hvis du ikke finner den i Norge.)

Blind Boy Fuller
Detter er en bok i samme format som boken med Mississippi John Hurt, hvilket vil si at det er en CD med originalinnspillingene og bok hvor alt er skrevet ut i noter og tabulatur. Blind Boy Fuller står bak flere klassikere, og spillestilen er ikke så krevende teknisk, som stilen til de som følger.

Også her finnes en video, om du foretrekker det.

Rev. Gary Davis er kanskje den som har hatt størst innflytelse på dagens gitarister innenfor denne spillestilen. Han tok i mot alle som ville betale 5 dollar for en gitarleksjon, og mange av de som i dag er de fremste gitarlærerne har vært hans elever.

Hvis du er klar for Blind Blake, er du klar for det meste - i alle fall når det gjelder denne spillestilen på gitar.

{short description of image} G-dur Bottleneck / slide - Open D {short description of image}
Videre referanser